Tunnelukko asiaa

Tunnelukoista taisikin olla meneillään tietoisuusbuumi noin vuosi sitten, mutta koska aihe on aina koskettava ja avaava, ajattelin kirjoittaa aiheesta nyt myös uutiskirjeeseen.

Tunnelukot eivät ole vikoja tai virheitä, vaan itseasiassa hyvin ymmärrettäviä tapoja reagoida ja muodostaa tulkintoja varhaisten kokemustemme perusteella. Tunnelukot ovat myös linssi jonka läpi maailmaa katsomme ja jotenkin kummasti tunnumme vetävän puoleemme juuri sellaisia kokemuksia, jossa lukkomme pääsevät tulemaan näkyville. Se tekee kipeää. Se ei ole kivaa. 

Turvallisuus <3   

Turvallisuus <3

 

..Ja silti se on valtavan arvokas mahdollisuus nähdä lukon taakse ja antaa itselleen mahdollisuus eheytyä lukon vallasta. Se ei käy tosin viikossa. Tutkitusti, tunnelukkojen kanssa työskentelyyn on realistista varata 9-12kk. Tämä on myös oma kokemukseni. On hienoa huomata, että työskentely todella helpottaa asioita, jotka olivat aiemmin tulen arkoja. Se ei tietenkään tarkoita että elämän tulee olla työstämisen ajan yhtä vellomista, mutta niille lukoille jotka tuottavat elämässä haasteita on annettava tilaa, niitä on viisasta työstää. 

Tässä kirjoituksessa avaan tarkemmin kahta tunnelukkoa, ja seuraavassa kirjoituksessa taas kahta muuta. Kolmas osa keskittyykin sitten miten näitä voi työstää, inhimillisesti ja realistisesti.

Hylkäämisen tunnelukko

Hylkäämisen tunnelukko alkaa kehittymään jo ensimmäisten elinvuosien aikana. Tällöin lapsuudenkodin tunnelma on usein ollut ailahteleva, epävakaa, arvaamaton, kylmä ja emotionaalisesti poissaoleva. Ihmisellä jolla on hylkäämisen tunnelukko on usein vaikea luottaa, olo on helposti turvaton ja pelokas. Hylkäämistä pelätään myös poikkeuksellisen paljon, ymmärrettävästi. Yleisin seuraus tälle tunnelukolle on masennus. Muita mahdollisia seurauksia on läheisriippuvat suhteet tai läheisten suhteiden välttäminen kokonaan. Hylkäämisen tunnelukkoa on turvallista käsitellä tuella ja antaa sille aikaa. Ihminen kaipaa ja tarvitsee valtavasti turvaa, luotettavuutta sekä hyväksyntää.

Alistumisen tunnelukko

Alistumisen tunnelukko voi syntyä myöhemmin lapsuudessa ja nuoruudessa, ei välttämättä ensimmäisinä elinvuosina.Tällöin ihminen on kohdannut vähättelevää, rankaisevaa, ylikontrolloivaa ja liian vaativaa kohtelua. Ihminen itse reagoi tähän vähätellen itseään, alistuen, tunteitaan tukahduttaen. Tämä näkyy heikkona itsearvostuksena, omien tarpeiden kieltämisenä tai vähättelynä, miellyttämisenä javaikeutena vetää rajoja. Voi ilmentyä myös passiivisaggressiivisina purkauksina. Ihminen tuntee olevansa kuin ansassa. Tätä tunnelukkoa työstäessä ihminen tarvitsee sitä, että hänen tunteensa, tarpeensa ja rajansa otetaan tosissaan ja niitä kunnioitetaan. Hän tarvitsee myös terveen itsekunnioituksen vahvistamista.

Tunnelukko testin voi halutessaan tehdä täällä: http://www.tunnelukkosi.fi

Kiitos että saan olla minä verkkokurssilla työstetään tervettä itsekunnioitusta omassa elämässään viihtymistä. Lue lisää: https://eeviminkkinen.mykajabi.com/store/oSvYFcEE