Tunnelukoista osa 3

Edellisissä kirjoituksissa kirjottelin tunnelukoista ja avasin tarkemmin alistumisen, hylkäämisen tunnelukkoa, epäonnistumisen ja häpeällisyyden tunnelukkoa. Jos et lukenut kirjoituksia, voit lukea ne halutessasi linkkien takaa.

OSA 1 Tunnelukot

OSA 2 Tunnelukot

Tällä kertaa lupasin kirjoittaa siitä, miten näitä tunnelukkoja voi alkaa työstämään, nekin tuppaavat tekemään elämästämme vähän hankalaa, ellei jopa suoraansanottuna kivuliasta. 

Kuten jo todettu, on näiden kanssa työskentely kärsivällisyyttä vaativaa ja on realistista varata aikaa  siihen ainakin 9-12 kk.Muutoksia huomannee jo aiemminkin, mutta aina kun kyse on varhain opituista selviytymismalleista, todellinen muutos tapahtuu hitaammin kuin haluaisimme.

Mitä on antautuminen?

Mitä on antautuminen?

Itse en usko, että ikinä minkään suhteen on olemassa täydellistä raamia tai mallia joka sopisi kaikille. Kuitenkin on jotain suuntaviivoja joiden olen huomannut olevan toimivia, itselläni ja työssäni. Ne pääset lukemaan alta.

Yksi asia on kuitenkin varmaa, se on jokaiselle ainutlaatuista.

1. Tunnista.

Tämä voi tuntua jopa shokilta. Joku asia joka onkin ollut itseltämme piilossa, tuleekin nyt näkyville. Tunnistaminen ja nimeäminen on luonnostaankin välttämätön askel. Myöntää itselleen, että tällainen malli minua on ohjannut.

Tässä kohdassa tarvitaan halua ymmärtää. Lukot eivät synny tyhjästä tai tyhmyydestä. Niille on syynsä. Matkalle voi lähteä vain sieltä mistä on. Tässä kohdassa, puhu, kirjoita, hae tukea. Vaikka se olisi vaikeaa, koita olla kiitollinen että tunnistat mitä tapahtuu.

2. Miten malli saa sinut toimimaan?

Seuraavaksi onkin tärkeää tutkia, miten tämä malli on saanut sinut toimimaan. Mitä se saa sinut tekemään, mitä se saa sinut välttämään. Tutki tätä mahdollisimman käytännössä. On myös tärkeää havaita miltä mallin mukaan toimiminen tuntuu, ennen ja jälkeen.

Kivulian kohta lienee se kun tietää että toimii itseään vastaan mutta ei ole vielä voimia/rohkeutta toimia toisin.

3. Mitä sinun olisi hyvä opetella? 

Luottamaan, vetämään rajoja, ottaa omaa aikaa, sanoa ei, pyytää tukea, mennä kohti ihmisiä? Mikä on mallillesi päinvastaista?

Kysy itseltäsi: mikä olisi minulle vähän vaikeaa, mutta kasvua?

Mikä olisi rakastavan aikuisen tapa tukea, ohjata ja kannustaa sinua.

4. Sitoudu tähän prosessiin itsesi vuoksi. 

Sitoutuminen tarkoittaa sitä, että vaikka tie ei olisi helppo aiot kulkea sen läpi. Sitoutuminen on vastuunottoa, sinusta. Rakastavasti ja lempeästi. Se kysyy useimmitensen kuuluisan 10 000x toistoa. Jokainen toisto tekee tästä kaikesta luontevampaa ja helpompaa. Mihin sinä haluat sitoutua?

Ajan, toistojen ja korjaavien kokemuksien myötä pääsee huomaamaan että lukko ei enää hallitse. On viisautta ja todellista vahvuutta tunnistaa heikkoutensa ja opetella hallitsemaan niitä. Elämään tulee tilaa, tervettä itsekunnioitusta ja myötätuntoa. Mutta valmista ja täydellistä siitä ei tule. Eikä tarvitse.

 

Ajankohtaista:

Suosittu Kiitos että saan olla verkkokurssi tulee tauon jälkeen taas!  Tämä kurssi on hyvä kun haluat tutustua siihen kuka sinä itse oikein olet sekä elää sinun näköistä elämääsi. Kokea että on hyvä olla se kuka on.

Kurssi alkaa 10.5 ja maksaa 36e.

Ilmoittautuminen on käynnissä, lue lisää ja tilaa omasi:
http://www.verkkovalmennukset.fi/kiitosettasaanollamina